КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Броварська міська організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Вересень 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 18:31

    Головна » 2015 » Вересень » 9 » Складаємо тарифікаційні списки загальноосвітніх навчальних закладів
    20:48
    Складаємо тарифікаційні списки загальноосвітніх навчальних закладів

    Тарифікація педагогічних працівників навчальних закладів є визначальною умовою оплати праці в навчальному закладі. Саме під час тарифікації визначається обсяг педагогічного навантаження кожного педагогічного працівника, встановлюються доплати та надбавки і розраховується фонд оплати праці на місяць. На підставі тарифікаційного списку визначається потреба в коштах для виплати зарплати педагогічним працівникам на рік.

    Розібратися в тонкощах процесу тарифікації допоможе наша консультація.

    З ЧОГО ПОЧИНАЄТЬСЯ ТАРИФІКАЦІЯ

    Кожного року станом на 1 вересня поточного навчального року проводиться тарифікація педагогічних працівників.

    Її проводить тарифікаційна комісіястворена наказом керівника загальноосвітнього навчального закладу (далі — ЗНЗ). До складу тарифікаційної комісії, як правило, залучають заступників директора з навчально-виховної (навчальної) роботи, бухгалтера (за наявності) та представника профспілкового комітету. Очолює комісію керівник ЗНЗ.

    Для повноцінної роботи тарифікаційної комісії потрібно мати відповідні документи. Їх склад залежить від типу ЗНЗ та інших чинників. Проте можна виділити такі загальні типи документів:

    1. Протокол профспілкового комітету про погодження розподілу годин педагогічного навантаження.

    2. Протокол спільного засідання педагогічної ради і ради про розподіл годин варіативної складової.

    3. Накази про: призначення класних керівників, встановлення доплати за перевірку зошитів, встановлення доплати за завідування навчальними кабінетами, про поділ класів на групи при вивченні окремих предметів тощо.

    4. Заяви: вчителів початкових класів про передачу годин фахівцям; вчителів про згоду працювати на неповне тижневе навантаження.

    5. Робочий навчальний план, розроблений на підставі Типових навчальних планів, затверджених відповідними наказами МОН.

    6. Індивідуальні робочі навчальні плани для організації індивідуального навчання.

    7. Особові справи педагогічних працівників (для визначення освіти, педагогічного стажу та кваліфікаційної категорії педпрацівників).

    У ході тарифікації між педагогічними та іншими працівниками, які здійснюватимуть викладацьку роботу, розподіляється тижневе навантаження, встановлюються доплати, надбавки, підвищення та ін.

    РОЗПОДІЛ ПЕДАГОГІЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ

    Педагогічне навантаження вчителів, вихователів і керівників гуртків ЗНЗ є визначальною умовою оплати праці. Розподіляють педагогічне навантаження (навчання, викладання і виховання) у повній відповідності з кількістю педагогічних працівників, мережею класів, груп і гуртків на основі навчального плану закладу. Слід мати на увазі, що педагогічне навантаження вчителя включає 18 навчальних годин протягом навчального тижня, що становлять тарифну ставку. При цьому:

    1) педагогічне навантаження обсягом менше від тарифної ставки, установлюється тільки за згодою (п. 2 ст. 25 Закону № 651) або на прохання педагогічного працівника на підставі ст. 56 КЗпП;

    2) перерозподіл педагогічного навантаження протягом навчального року допускається у разі зміни кількості годин з окремих предметів, що передбачається навчальним планом або за письмовою згодою педагогічного працівника з додержанням норм п. 76 Інструкції №102;

    3) обсяг навчальної та іншої педагогічної роботи, яку може виконувати педагогічний працівник за основним місцеві роботи, граничними розмірами не обмежується (п. 63 Інструкції № 102);

    4) часи індивідуального навчання слід також вносити до тарифікаційного списку. Застосовувати погодинну оплату праці за години індивідуальних занять не можна. Відповідно до п. 73 Інструкції № 102 погодинна оплата педагогічних працівників навчального закладу допускається тільки при оплаті годин за години заміни тимчасово відсутніх через хворобу або інших причин вчителів, яке тривало не більше двох місяців, а також при оплаті праці працівників підприємств, організацій та установ, що залучаються для педагогічної роботи;

    5) педагогічним працівникам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною, навчальне навантаження під час тарифікації на відповідний навчальний рік встановлюється, як правило, в обсязі не менше ставки. На період їх відпустки години навчального навантаження тимчасово передають іншим вчителям, викладачам. Після закінчення відпустки педагогічним працівникам має бути забезпечене навантаження, встановлене при тарифікації на початок навчального року.

    Оплата праці

    Оплата праці педагогічних працівників проводиться, виходячи із встановлених ставок зарплати (посадових окладів), з урахуванням кваліфікаційної категорії, підвищень, фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат та надбавок, передбачених 
    п. п. 24–45 Інструкції № 102. Ставки заробітної плати і посадові оклади педагогічних працівників установлюються за наслідками атестації згідно з тарифними розрядами, визначеними наказом № 557.

    Місячна зарплата визначається шляхом множення ставки заробітної плати на фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень (п. 68 Інструкції № 102).

    Встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується педагогічному працівнику щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року (п. 68 Інструкції № 102).

    Протягом року розмір заробітної плати може змінитися за умов:

    1) зміни розміру посадового окладу — з дня прийняття урядом відповідного рішення (п. п. «а» п. 5 Інструкції № 102).

    2) здобуття освіти або відновлення документів про освіту — з дня подання відповідного документа (п. п. «б» п. 5 Інструкції № 102).

    3) отримання кваліфікаційної категорії за підсумками атестації — з дня прийняття рішення атестаційною комісією (п. п. «в» п. 5 Інструкції № 102).

    4) присвоєння педагогічних звань, які дають право на встановлення підвищення тарифних ставок, посадових окладів — з дня присвоєння (п. п. «г» п. 5 Інструкції № 102).

    5) одержання вченого ступеня кандидата наук — з дня рішення спеціалізованої вченої Ради після прийняття рішення ВАКом України про видачу диплома кандидата наук (п. п. «д» п. 5 Інструкції № 102).

    6) одержання наукового ступеня доктора наук — з дня рішення спеціалізованої вченої Ради після затвердження ВАКом України (п. п. «е» п. 5 Інструкції № 102).

    7) присвоєння почесних звань України, які дають право на встановлення відповідних надбавок — з дня присвоєння (п. п. «г» п. 5 Інструкції № 102).

    8) збільшення стажу педагогічної роботи для встановлення надбавки за вислугу років — з місяця, що настає за тим, у якому виникло таке право, якщо документи, необхідні для своєчасного обчислення стажу, знаходяться у цьому навчальному закладі, або з дня подання відповідних документів (п. 7 Порядку № 78).

    9) встановлення або зняття інших доплат та надбавок, перерозподілу педагогічного навантаження.

    У цих випадках керівником ЗНЗ видається наказ про встановлення доплат, надбавок тощо.

    ОФОРМЛЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ТАРИФІКАЦІЇ

    Результати тарифікації оформляються у вигляді тарифікаційного списку (зразок див. на с. 28), форма якого затверджена додатком 1 до Інструкції № 102. Визначимо деякі особливості їх складання:

    1. У тарифікаційному списку вказуються всі працівники ЗНЗ, ставки заробітної плати і посадові оклади яких залежать від освіти, категорії та тарифного розряду, в тому числі:

    • директори та їхні заступники, вчителі, вихователі, бібліотекарі, а також інші працівники (завгоспи, лаборанти), які ведуть викладацьку роботу;
    • сумісники;
    • особи, які знаходяться у відпустці за доглядом за дитиною до трьох років;
    • вакантні посади.

    Найменування посад у тарифікаційному списку повинно повністю відповідати найменуванню посад, затверджених у штатному розписі.

    2. Якщо один вчитель викладає декілька дисциплін або суміщає дві посади, то обсяг навчального навантаження у тарифікаційному списку відображається в розрізі кожного предмета або посади.

    3. У графах 8 і 24 ставка (оклад) зазначається 
    з урахуванням підвищень, але без доплат та надбавок.

    Нагадаємо, що з01.09.2005 р. Інструкція № 102 застосовується в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним наказом № 557. Тож внесення даних у графи тарифікаційного списку відносно доплат, надбавок та підвищень повинно 
    відповідати вимогам наказу № 557.

    Наприклад, починаючи з 01.09.2005 р., відповідно до п. п. «в» та «г» п. п. 3 п. 4 наказу № 557 за вчені звання та наукові ступені працівникам встановлюється доплата до посадового окладу (ставки заробітної плати), а не підвищується посадовий оклад, як було передбачено п. 25 Інструкції №102.

    Аналогічно, починаючи з 01.09.2005 р., відповідно до п. п. «б» та «,в» п. п. 2 п. 4, наказу № 557 започесні та спортивні звання встановлюється надбавка до посадового окладу (ставки заробітної плати), а не підвищується посадовий оклад, як було передбачено п. 24 Інструкції № 102.

    У графі 24 вказуються оклади (ставки) всіх занесених до списку працівників, крім вчителів.

    Ставки працівників з числа адміністративно-господарського і навчально-допоміжного персоналу, яким нараховується зарплата за викладацьку роботу, вказуються у графі 8.

    6. Окрема колонка в тарифікаційному списку для встановлення надбавок за вислугу років та за престижність праці не передбачена. Проте розмір цих надбавок у загальній сумі складає не менше 20 % фонду оплати праці на місяць. Тому рекомендуємо розмір надбавки за престижність праці та за вислугу років зазначати у графі 25 тарифікаційного списку.

    Результати тарифікації погоджуються з проф комом і повідомляються вчителям, викладачам, вихователям і керівникам гуртків до початку навчального року.

    ХТО ЗАТВЕРДЖУЄ ТАРИФІКАЦІЙНІ СПИСКИ

    Відповідно до п. 4 Інструкції № 102 тарифікаційні списки затверджуються за погодженням із профспілковим комітетомне пізніше 5 вересня і подаються вищестоящому органу управління.

    З свого боку додамо, якщо заклад обслуговується централізованою бухгалтерією, тарифікаційний список погоджується з профспілковим комітетом та підписується лише директором цього закладу та далі подається на затвердження вищестоящому органу управління.

    Розглянемо приклад обчислення зарплати педагогічних працівників.

    ПрикладВчителю української мови та літератури Задерному І. І. за результатами атестації 2012 року встановлено вищу кваліфікаційну категорію (12 тарифний розряд), якому на 01.09.2013 р. відповідає посадовий оклад в розмірі 1791,00 грн. та педагогічне звання «старший вчитель». На 2013–2014 навчальний рік йому встановлене педагогічне навантаження з української мови — 12 год. на тиждень та з української літератури — 6 год. на тиждень.

    Крім того, його призначено класним керівником 9-го класу зі встановленням доплати у розмірі 25 % та призначено завідуючим навчальним кабінетом зі встановленням доплати у розмірі 10 %. Стаж його педагогічної роботи станом на 01.09.2013 р. складає 22 роки 3 місяці, що дає право на надбавку за вислугу років в розмірі 30 %.

     

     
    Переглядів: 583 | Додав: adminbrov | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівникв освіти і науки України © 2024
    Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz